Zadnji video...

Next event

Lep Pozdrav VSEM!

August
Sunday
21
SvetelcHD.si  >>  21.8.2022 >>>OffLine   Po cca 25 letih snemanja je čas za "penzijo". Srečno VSEM, pa čim manj lufta v volanu :)

Nobena pijača (če izvzamemo čaj in kavo) ne delita sveta tako kot pivo in vino. Obstajajo subtilne razlike v tem, kako katera vpliva na naše telo in zdravje. Katera nam bolj koristi in katera daje večjega mačka?

Ste hitreje pijani zaradi piva ali zaradi vina?

Vrček piva in srednje velik kozarec vina vsebujeta približno enaki vsebnosti alkohola - dve ali tri britanske enote (16-24g). Vendar pa je hitros absorbcije alkohola v telo odvisna od tega, ali pijemo pivo ali vino.
Mack Mitchell na University of Texas Southwestern Medical Center je pred kratkim vprašal skupino 15 moških, da uživajo različne pijače ob različnih dnevih. Vsebnost alkohola je bila natančno določena glede na telesno težo in da so pili alkohol vsakih 20 minut. Ni presenetljivo, da alkohol žganih pijač vstopij v krvni obtok najhitreje, sledi vino, kjer alkohol doseže vrhunec v 54. minuti po pitju, nato pa sledi pivo, kjer alkohol doseže vrhunec v 62 minuti po tem, ko je bila pijača zaužita. Z drugimi besedami, kozarec vina gre v glavo hitreje kot vrček piva.

Kateri je bolj redilen ?

Na splošno je mit o »pivskem trebuščku resničen. Alkohol sam po sebi vsebuje kalorije, da ne omenjamo vseh sladkorjev, ki jih dodajo pijačam zaradi okusa. Vrček piva ima 50% večjo energetsko vsebnost kot majhen kozarec vina - dovolj, da povzroči prekomerno telesno težo.

Pri zmernih pivcih, se zdi, da so razlike minimalen. Nedavni pregled študij navaja, da niti vino- niti pivo- pivci po navadi na teži ne pridobivajo na kratek rok. Avtorji so poudarili, da je najdaljša študija trajala le 10 tednov.

Mit, da lahko pivo povzroči pri moških rast prsi, je skoraj zagotovo neutemeljen.

Kdo daje najslabšega mačka?

Kljub trudu, znanstveniki še vedno ne razumejo pivčevega največjega sovražnika: mačka. Ne ve se natančno sploh kaj ga povzroča. Dehidracija je verjetno pomemben faktor (zaradi alkohola gremo na malo potrebo večkrat in zato izgubimo več tekočine, kot smo jo sprejeli), vendar ga lahko povzročajo tudi nekateri stranski proizvodi fermentacije.

Na splošno so za temnejše pijače mislili, da vsebujejo več škodljivih produktov fermentacije. V bistvu, so dokazi doslej dvoumni. Čeprav se zdi, da nekatere temne pijače povzročajo slabšega mačka kot alkoholne pijače, so različne vrste piva in vina približno enake.

Kateri je boljši (ali slabši) za moje zdravje?

Pogosto slišimo, da kozarec vina na dan lahko pomaga pomladiti telo, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, niža visok krvni tlak in lajša sladkorna bolezen. Ta učinkovina prihaja iz "polifenolov" (najdemo predvsem v rdečem vinu). Pomirjajo vnetja in pomagajo čistiti škodljive kemikalije v telesu. Pivo tudi vsebuje delež polifenolov, vendar manj kot rdeče vino.

Skupna razsodba: Ko gre za koristi za zdravje, je vino verjetno boljše od piva. Vendar pa ima tudi pivo veliko koristnih spojin, tako da je jasno, da če pa pili zmerno, kozarec enega in drugega na dan res lahko odžene zdravnika stran.

(vir: bbc.com)

Svetelč event koledar

<<  <  August 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
151617181920
22232425262728
293031    

Obvestila

Uporabne novice