MED-je sladka in židka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke (uši, ...). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov, denimo vode ali drugih sladil.

Tekoči med se ne pokvari, lahko edino kristalizira v trdno stanje. Nazaj v tekočino ga pretvorimo s segrevanjem do 40°C[1] - če to mejo presežemo, med izgubi zdravilne lastnosti, razen v izrednih primerih ko s posebnimi stroji med segrejejo na 76°C in takoj ohladijo . Zaradi velike koncentracije sladkorja z osmotskim razkrojem uničuje bakterije. Naravni med vsebuje od 14 do 18 % vlage. Dokler količina ne preseže 18 %, se praktično noben organizem v njem ne more razviti v večjem številu.protimikrobna učinkovitost

Zdravilni učinki:

Na to temo je bilo narejenih veliko študij, vse kažejo, da ima med protimikrobno učinkovitost proti številnim bakterijam (npr. Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori) in tudi nekaterim glivicam. Za to je zaslužna visoka vsebnost sladkorja, ki preprečuje razmnoževanje bakterij ter delovanje encimov in drugih antibiotičnih snovi. Tako priporočajo med za celjenje ran (tudi kirurških), opeklin, raznih vnetij (ščiti rane pred novimi okužbami), dentalnih ran in različnih izpuščajev in zmanjša vonj rane. Ker deluje na H. pylori ga lahko uporabljamo za zdravljenje razjed na želodcu. Med obdrži rano čisto, ker ima sposobnost, da razbije t. i. biofilm, ki se tvori na številnih vrstah ran. Prav tako dobro deluje proti vnetjem, zmanjšuje bolečino, predvsem pri opeklinah[11] in čirih. Lahko tudi zmanjša nastajanje brazgotin.

-prehransko dopolnilo; Je bogato energijsko hranilo, ki vsebuje tudi vitamine, minerale, encime, antioksidante. Še posebej svetujejo njegovo uporabo pri slabokrvnosti, nezadostni prehranjenosti, nosečnosti, v stanjih hude fizične obremenitve, pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema, v starosti in pri okrevanju po bolezni.

-omirjevalni učinki; Med pomirja, omogoča sprostitev in boljši spanec. Npr. sam med pomirja, če pa dodamo dve žlici meda kateremukoli pomirjajočemu čaju, le-ta povečuje njegovo delovanje.

-pri raznih pljučnih boleznih; Med pomiri pljuča, olajša izkašljevanje, zmanjša kašelj in olajša dihanje. Uporablja se pri kašlju, hripavosti, vnetju grla, lajša težave pri astmi.

-učinki na prebavila; Med pomaga proti mišičnim krčem, olajša prebavni proces, pomaga pri zgagi, razjedah na želodcu ali dvanajsterniku in deluje rahlo odvajalno (krepi gibljivost črevesja). Pomaga tudi jetrom pri presnovi ogljikovih hidratov, pri izplavljanju strupov in pri boleznih jeter.

- antioksidativno delovanje; Ima pomembno vlogo pri obrambi organizma proti prostim radikalom, ki nastajajo v našem telesu.

- v kozmetične namene; Med umirja nadraženo kožo in se veliko koristi pri izdelavi mil, šamponov, losionov, krem, lepotilnih mask…. Med se je v preteklosti dostikrat uporabljal tudi kot zdravilo za plešavost, kontracepcijsko sredstvo. Pogostokrat se je med mešal z raznimi zdravilnimi rastlinami ali žitaricami iz določenega geografskega področja, s čimer bi se pomnožilo njegovo delovanje kot zdravilo.

PROPOLIS - ali zadelavina je smolast čebelji proizvod, ki so mu že v antiki namenjali posebno pozornost. Beseda propolis je grškega izvora in pomeni pred mestom oziroma obrambo mesta. Čebele ga uporabljajo za premaz notranjih sten panja, za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja.

Številna medicinska poročila o propolisu dokazujejo, da zavira razvoj bakterij [1] ali jih celo uničuje, pospešuje celjenje ran in pomaga pri zdravljenju vnetij. Pomembno je njegovo antibiotično delovanje, saj ne učinkuje samo na bakterije ampak tudi na različne viruse. Ugotovili so tudi, da učinkuje na nekatere vrste glivic. Pogosto ga uporabljajo pri revmatičnih obolenjih in za krepitev imunskega sistema. Deluje tudi kot antioksidant, zaradi česar ga uporabljajo v prehrambeni, kozmetični in farmacevtski industriji. Dokazano je, da propolis pri nekaterih težavah res pomaga. Predvsem ga uporabljamo pri zdravljenju slabokrvnosti, obolenj dihal in dihalnih poti, pri vnetju dlesni in ustne votline, pri zobobolu. Pomaga pri vnetju želodčne sluznice, pri vnetju debelega črevesa, pri različnih poškodbah in obolenjih kože.

Propolis pobran iz panja ni takoj uporaben, potrebno ga je primerno obdelati s 60 do 70% alkoholno raztopino. Uporablja se v obliki raznih mazil, v obliki alkoholne ali alkoholno-etrne tinkture, pa tudi svečk.

CVETNI PRAH - Cvetni prah nabirajo čebele iz cvetočih rastlin in se oblikuje v zrnih. Čebelji cvetni prah je najbolj popolna hrana, ki jo najdemo v naravi in ​​ima pet do sedem krat več beljakovin kot govedina. To je še posebej koristno za dodatne prehranske in energetske potrebe športnikov in tistih, ki okrevajo po bolezni. To je naravni protistrup za boj proti alergijam, zlasti s senenim nahodom in sinusitus-om. Raziskave kažejo, da cvetni prah preprečuje znake staranja in povečuje tako duševno in telesno zmogljivost.

MATIČNI MLEČEK - (ang. royal jelly, worker jelly ali bee milk)[1] je izloček hipofaringealnih in mandibularnih (žrelnih) žlez, ki se nahajajo ob čebelji glavi tik ob možganih. Izločajo ga mlade čebele dojilje, stare pet do dvanajst dni, katerih naloga je skrbeti za zarod - matico, čebele delavke in trote. Njihove žleze začnejo delovati šele po četrtem dnevu življenja in prenehajo izločati hranilni mleček po enajstem dnevu. Je bele do bledo rumene barve in gosto tekoč, značilnega vonja ter kiselkastega, rahlo pekočega in nekoliko sladkastega okusa. S staranjem postaja gostejši, v stiku z zrakom pa se lahko spremeni tudi barva.

Lastnosti matičnega mlečka : Krepijo življenjsko moč, vzpodbujajo imunsko odpornost, zvišajo telesne in umske zmogljivosti, zavirajo procese staranja, povzroča splošno dobro počutje, omogoča daljše umsko delo brez utrujenosti, poveča tek, normalizira razvoj rasti pri otrocih, pri ženskah blaži težave pred meno in po njej, povečuje odpornost organizma proti boleznim, povečuje razvoj in rast las,deluje kot pomembni krvotvorni spodbujevalec, dobro učinkuje pri pomanjkanju vitaminov, odstranjuje kronične oblike utrujenost; daje izčrpanim občutek moči, učinkovito blaži živčno razrvanost, pri izčrpanih ljudeh izboljša delovanje žlez, učinkovito blaži težave, ki so povezane s srcem, jetri ali želodcem

Francoski zdravnik je 134 bolnikom v dveh dneh vbrizgal 6-12 injekcij 20 mg z zmrzovanjem sušenega mlečka v mišice. Bolniki so bili stari od 70-75 let, trpeli so za pomanjkanjem teka, hujšanjem in duševno potrtostjo. Vselej se je učinek pokazal po 6 injekcijah, apetit se je vrnil, povečala se je telesna teža, splošno počutje se je izboljšalo.