Še preden boste objavili fotografijo, bo Facebook skeniral galerijo fotografij v vašem telefonu, zagnal aplikacijo za prepoznavanje obraza ter vas vprašal, če želite neko fotografijo deliti s svojimi prijatelji. Novost bo sicer delovala le pri tistih, ki imajo na svojih mobilnikih nameščen Facebook Messenger (FB aplikacija za klepet) in so aplikaciji omogočili dostop do fotografij. Večina uporabnikov je to omogočila, saj prek klepeta velikokrat s prijatelji delijo fotografije.

Facebook pravi, da bo s to novo funkcijo uporabnikom olajšal deljenje fotografij. Ko boste z nekom klepetali, vam bo avtomatsko ponudil možnost, da tej osebi pošljete fotografije, na katerih je. Aplikacija bo fotografije skenirala brez dovoljenja uporabnikov – s funkcijo se uporabnik strinja že, ko aplikaciji omogoči dostop do fotografij –, bodo pa ti imeli možnost, da predlog o deljenju fotografij zavrnejo.

Za zdaj so novost uvedli le v Avstraliji, a kmalu naj bi skeniranje fotografij postalo del aplikacije pri vseh uporabnikih.

Je Facebook šel čez rob?

Novost je znova sprožila polemike o tem, do kam lahko gre Facebook pri poseganju v našo zasebnost. Eno je, če se zavestno odločimo, da bomo nekaj delili in pristanemo na pogoje, ki veljajo za družbeno omrežje. Povsem druga stvar pa je, če ima Facebook dostop do vsebine, ki je na našem mobilniku in ne na spletu. Tukaj ne gre več za nekaj, s čimer se strinjamo in kar prostovoljno objavimo na profilu. Facebook si jemlje pravico, da brska po življenju svojih uporabnikov tudi zunaj družbenega omrežja in aplikacije.

(vir:24ur.com)